Lederuddannelse

Bag begrebet lederuddannelse gemmer sig de mere formelle uddannelsesforløb, der forbereder folk til at påtage sig ledelsesansvar. Ofte har de, der søger ind på disse forløb inden for det pædagogiske arbejdsmarked, allerede en baggrund som pædagog. Målet med uddannelsen er at give de nødvendige redskaber, så man kan vejlede medarbejdere, drive en faglig udvikling og samtidig klare de administrative og organisatoriske opgaver i fx en vuggestue, børnehave, skole eller et botilbud.
Hvad lærer man på uddannelsen?
Når man tager en lederuddannelse, får man en række redskaber til at håndtere ledelsesopgaver. En vigtig del handler om personaleledelse – hvordan man bedst motiverer sine folk, får teams til at fungere godt sammen og finder løsninger på konflikter. Pædagogisk ledelse er naturligvis også centralt; det kræver, at man kan udstikke en faglig retning og arbejde for at højne den pædagogiske kvalitet på stedet. Man kommer typisk også omkring emner som udvikling af organisationen, kommunikation både internt og eksternt, grundlæggende økonomi og den relevante lovgivning på området. Hele ideen er at forme ledere, der både forstår den pædagogiske kerneopgave og kan få organisationen til at køre.
Veje til pædagog lederuddannelse og jobmuligheder
For pædagoger, der gerne vil gå ledervejen, findes der forskellige uddannelsesmuligheder. Mange vælger en diplomuddannelse i ledelse, som ofte kan tages på deltid ved siden af arbejdet. Denne type pædagog lederuddannelse bygger videre på den pædagogiske grunduddannelse og den erfaring, man har samlet op. Hvis man har brug for mere specialiseret viden, findes der også masteruddannelser i ledelse. En gennemført lederuddannelse fungerer som en videreuddannelse, der kan åbne for nye jobtyper med mere ansvar. Det kan være som leder for en afdeling, souschef eller leder for en hel institution, for eksempel inden for dagtilbud, SFO, på døgnområdet eller andre steder, hvor pædagogisk arbejde er kernen.