Hvilken studieordning findes der for pædagoguddannelsen?

Når man ønsker at uddanne sig til pædagog, står man over for en professionsbacheloruddannelse. Der er dog ikke kun én fastlagt rute; man kan faktisk tilgå uddannelsen på forskellige måder. Hvilken model der passer bedst, vil ofte bero på den enkeltes baggrund, herunder tidligere erfaringer, og hvor meget fleksibilitet man har brug for i sit studieliv. Uanset hvilken vej man vælger, ender man med den samme anerkendte titel som professionsbachelor som pædagog.
Den gængse studieordning for pædagoguddannelsen
For de fleste er den ordinære pædagoguddannelse den mest oplagte vej. Denne studieordning er typisk bygget op som et fuldtidsstudie, der løber over 3½ år. Selve uddannelsens struktur indebærer en vekselvirkning mellem teoretisk undervisning, som foregår på en professionshøjskole, og flere praktikforløb af længere varighed i forskellige typer af pædagogiske institutioner. For at kunne starte på uddannelsen skal man have en adgangsgivende eksamen, og undervejs i forløbet samler man ECTS-point ved at bestå moduler og gennemføre sin praktik.
Alternative veje: netbaseret og meritbaseret uddannelse
Skulle man have brug for en mere smidig tilrettelæggelse af studierne, eller hvis man kommer med relevant tidligere uddannelse eller solid erhvervserfaring, åbner der sig andre muligheder. Netuddannelsen, som man også kender under betegnelser som e-læring eller fjernstudie, gør det muligt primært at studere online, ofte med et reduceret antal dage, hvor fysisk fremmøde er påkrævet. Indholdet, den samlede varighed og antallet af ECTS-point er dog identiske med den ordinære uddannelse. En anden mulighed er merituddannelsen. Den henvender sig til personer med betydelig relevant erhvervserfaring (for eksempel mindst to års arbejde som pædagogmedhjælper) eller en tidligere afsluttet, relevant uddannelse (såsom pædagogisk assistent). Her er der mulighed for at få godskrevet dele af uddannelsen, hvilket kan betyde, at man gennemfører et kortere og mere intensivt uddannelsesforløb.